Monday, January 25, 2010

Karya ke?!!!

Alkisahnya.. Aku bukanlah seorg penulis atau boleh berkarya dengan baik..aku hanyalah seorg yang suka menulis macam aku bercakap atau merapu kat kedai mamak...

Biasanya karangan yang baik 80-100% markahnya..kalau tak silap aku, yang dapat paling tinggi 99% markah.. tapi tu member sekolah rendah aku yang dapt bukan aku..hehe..

Dipendekkan cerita, dulu aku pernah cuba untuk mencipta sebuah cerpen pendek.. yang mana endingnya aku sendiri tak bleh nak reka atau pilih sama ada ending yang baik atau sebaliknya... Klau tak silap aku, masa tu umur aku 14-15 tahun...

setiap malam kalau tak bleh tidur je, aku akan memikirkan jalan ceritanya n setiap idea yang tercetus aku akan siap2 catitkan kat buku khas (buku Latihan) yang ada disebelah bantalku. Setiap idea aku tulis satu persatu dengan tarikh kat atas  sebelum di type semula keesokannya...sebabnya tulisan aku buruk cam beruk...huhu..

Jalan ceritanya aku tak siapkan dalam masa seminggu atau sebulan tapi memakan masa yang agak lama..klau idea sampai baru aku tulis n olah balik... sampailah satu tahap aku tak tau nak endingkan macam mana...

So,past tu  aku bagi budak perempuan sekolah aku baca.. aku segan klau budak laki tau sure kena kutuk punyalah... Apa punya jiwang mamat nie wat cerita plak...hehe..

respond dia sangat2 mengujakan n aku rasa cam best je aku bleh wat satu cerita yang org suka nak baca n nak tau kesudahannya... siap lompat2 lagi suruh aku sambungkan..gila apa..

Masalahnya aku pun tak tau nak sudahkan macam mana kerana aku rasa biarlah ending dia org tertanya2 camana..lagi seronok kot..klau rajin bleh aku sambung episod ke 2 plak..hehe.. macam wat filem lak...

Tapi tulah..aku pun tak tau mana perginya karya pertama aku tu... bleh dikatakan yang terakhir kot..hehe..

Past tu kehidupan aku dah takde masa nak fikirkan semua tu bab aku dah sibuk men Skate..Mat Skate tak layan bab2 cerpen nie..hikhikhik...

Macam baru semalam je semua nie..terkenang la pulok!!hehe..

7 comments:

Felicia F. Ramzi said...

kmk dolok suka melukis. mewarna. mendesign baju. melukis dah sikda gik, sikda talent. mewarna, masih sebab kmk sgt suka art..and design, masih koat..ehehe kebanyakan baju kmk, kmk design sendirik..:)
ah cney ndakkah buku design mek dolok kah..

Ivy Metaga said...

kmk masa gik kecik nang suka melukis, semua buku latihan pasti ada jak lakaran di page paling last hahaha, selalu di tegur mumy, ntah lah mmg minat melakar dari dolok smpi skrg tapi sekadar hobi jak, tapi nang best ooo..mun ngenang zaman gik miak2...nang innocent lah hahahaha

tengku_fir21 said...

huhuh
tulis jer nanti baru edit

am-rie said...

Felicia
bagus2..suka melukis..dasyat juak design baju dirik pun..memang terror..tapi yalah o..ney lah g buku2 yang kita sndr tulis2 n conteng2 dolok..best mun dapat..

Ivy
kitak ngan felicia bleh bergabung!! meletop!!hehe..
lukisan kitak memang mantop!!

am-rie said...

tengku_fir21
yezzaa..tulis2 past tu baru edit balik..kasi mantop skit..hehe

erolnukman said...

allo u..
lamak sik on9 eh..
apa khbar tek?

am-rie said...

erolnukman
ada bro..ari ya broadband prob skit..(lupak bayar)..hehe
kinek tok dah ok..