Saturday, January 30, 2010

Cendol Free Beb!!

Ada gak kedai cam nie..baguslah..
Klau diikutkan akal,bila n camana nak untung..Rezeki tu Allah bagi, murah hati insyaallah diberkati..


Ye la..orang berniaga mesti nak  untung n nak kaya raya..tapi ada gak yang letak harga kat customer mahal2, tak setanding dengan nilai..apa lagi dapat pakej doa supaya cepat bankrap percuma dari customer lagi.. padan muka..hehe


Aku selalu lalu kat kedai nie klau nak ke Melaka or blah2 selatan (ikut jalan dalam)...Sebabnya nak jimat tol satu, nak lalu jalan2 kampung n bleh rileks2 drive n tak lah bosan mcm lalu hihgway..Mencabar skit skill driving aku..hehe..

Masuk ikut tol senawang, confirm jumpa kedai nie...


Tapi tiap kali aku lalu n setiap kali tulah kedai nie dah tutup..Dalam hati aku kedai nie dah bankrap ke asyik bagi org makan free je.. Rupa-rupanya bukak lagi cuma mungkin time aku lalu tu dah tutup or coz ramai org singgah jadi mungkin bahan nak wat cendol tu dah habis so kedai tutup awal lah...kira time aku lalu tu mungkin tak kenalah tu..  



So, dengar ceritanya tuan punya kedai nie dulu masa kecik2 suka makan cendol... Bila dah beli satu mangkuk hati banyak suka..kasi habis makan itew cendol..tiba2 ckp cam bangla lak..
Nak dijadikan cerita bila dia nak tambah satu mangkuk lagi, org tu tak kasi bab dia takda duit..kedekut punya org.. So, dari ari tu dia bertekad nak buka kedai cendol yang mana mangkuk pertama je kena bayar, nak tambah lagi semua free..dengan air bali dia kasi free..

Lepas try confirm bersemangat cam nie!!!

Ari tu aku berkesempatan merasa cendolnya n bertemu dengan tuannya yang mana sepatah kita berkata-kata, maka berpatah2lah dijawabnya..ramah terlebih!!

siap mcm2 fakta lagi disebutnya..tapi ari tu dia kurang sihat so kuranglah skit celotehnya..


So, bagi aku berniaga nie kena hati yang ikhlas tanpa ada niat yang tak baik..contohnya pk nak untung n kaya cepat je..fikirkanlah juga berniaga itew satu ibadah..Wat dengan ikhlas insyaallah berkekalan..renung-renungkan. dan selamat beramal..hehe..

5 comments:

Felicia F. Ramzi said...

aie best lok..
dari segi sejarahnya pun best..nang kuat penangan cendol rah tuannya oo..
cuba ada laaaa cendol free ctok..apu nyamai!

y@n@ M!B said...

bagos btol owner kedai tu..mmg murah rezeki dia tuh =)

erolnukman said...

nyaman sik?

am-rie said...

Felicia
apa kata kitak molah cendol free sinun sigek..lak mek datang makan free ..hehe apu nyamai!

yana
Insyaallah..murah rezeki tu..

erolnukman
nyaman juak..rasa cendol..hehe..
tp ramei org singgah..

f.i.e.z.a said...

ada kuwa tv kedey tok.kmk dari dolok mok pegi lom sampei2.
mesti nyam ooo..