Wednesday, March 7, 2012

Misi Ke pUncak Kinabalu

Assalammualaikum n salam sejahterai nyer pun adoi...

Mood ari nie rasa mcm nak update blog, perasaan yang agak lama tak dirasai..hehe

Sapa nak ke puncak kinabalu nye tu?
Mak jemah lah u oallss..haha.. nie gara2 dengar riuh pagi era lah jd cam gini nie..

Keja panjat2 gunung nie dah agak lama di tinggalkan sebenarnya, tp jauh disudut hati memang nak lah aktiviti2 outdoor cam gini..syok o..bilanya dengar ada geng2 panjat gunung kat opis nak wat trip ke gunung kinabalu, aku rasa teruja..seperti melihat Ferrari di depan mata..nak..nak..nak naik..cam gitulah ada nyer pun adoi...klau tuan keta ajak naiklah...hehe..

So, dipendekkan cerita plan panjat nya hujung bulan 6 nantilah..harap2 semua berjalan dengan lancar..mulanya trip ini akan menelan kos belanja sebanyak RM1200.00 seorg..bulan2 bayar RM170 cam gitulah..bayar skit2 lama-lama abis jugakkan..

Tu plan yang awal2, sempat gaklah aku bayar sekali je..sekarang dah tak bayar apa2 dah,bukan sebab tarik diri or tak jadi pegi..Tapi dah ada sponsor beb..Semua free nye pu adoiiiiii..datang panjat gunung sampai puncak, then pacak bendera company..sangat mengujakan...tak bleh nak bayangkan..hehe..

So, karang nie berkira2 nak beli barang2 hiking nie..satu bulan satu barang..takut bajet lari..hehe

 
beg nie aku berkenan tang harganya tu aku pening..hehe
  
 kasut nie memang sedap dipakai..ringan beb..

Gambar di bawah adalah misi menawan gunung2 yang adooo...
kena training dulu..takkan bulan 6 nanti nak terus panjat g. kinabalu beb..
lepak minum kopi jelah kat bawah jawabnya klau stamina tak cukup..hehe



Nie misi terbaru menawan Gunung Angsi.. Berkumpul puku 12 tengah malam kat RnR nilai..


Plan nak naik kul 2 pg last2 pukul 4 pagi baru boleh naik...

Nie tak sampai puncak lg..tapi view sunrise memang menarik..


agak mencabar mental jugak angsi nie..lepas lepas satu pacak 90 darjah akan jumpa lagi beberapa..


akhirnya kepuasan yg tak dpt digambarkan dengan kata2..angin sejuk n udara segar..fuhhh..

 sampai jugak di puncak...yeahaaaa!!!


posinglah camanapun...


semua berjaya ke puncak angsi!!!




Next pulak Ke Broga terus ke Gunung Tok Wan...


 Pagi2 biasa memang ramai org kat broga nie..



sampai atas broga kita main masak2..memang terbaek..hohoho..

nasib baik time panjat tu cuaca tak panas..mendung..lega beb..

nie view masa nak turun dr gunung tok wan..blah ptg sunyi broga...dlm kul 3-4pm nie..


selepas menawan broga misi diteruskan ke gunung tok wan..
 nie dh panjat lama br nampak signboard nie..lg 250m nak sampai..semputtttt!!!


view pokok nie memang best..


 akhirnya sampai jugak dipuncak g. Tok wan..main masak2 lg sebelum turun..


Secara keseluruhannya..walaupun dah lama tak panjat gunung, stamina aku masih ok lg alhamdulillah..
View n suasana di puncak amat mendamaikan n menenangkan jiwa..
semoga jumpa lagi..
aku dah semputttt..
korang pun aku rasa dah semput baca entry aku kali nie..
bye..





3 comments:

erolnukman said...

wahhh..best juak aktiviti kau.Kinabalu bila gik?

Fadli [www.mytravellicious.com] said...

wow... cooll.... g.kk pun aku blum~

am-rie said...

erolnukman
kinabalu hujung bulan 6..lagi 3 bulan nak ke misi..hehe

fadli
kk layan bro..sabah byk tempat best..i like..hehe